browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Tänk utanför klädboxen

Kläder för jägare har länge haft en air av brittiska gods över sig. Det är gummistövlar, tweedkavajer och oljerockar. Man kan dock fråga sig om detta alltid är de bästa kläderna att jaga i, inte minst eftersom jakt till 80 % handlar om friluftsliv, och ställer samma krav på kläderna som fjällvandring, kajakpaddling eller annat friluftsliv.

Innan man springer iväg till affären för att köpa jaktkläder bör man därför fundera på om Barbour och Beretta verkligen motsvara ens behov bäst. Kanske skulle det fungera bättre med en skaljacka från Haglöfs och en tröja från fleecespecialisten Houdini under.

Man bör visserligen tänka på att många moderna funktionsmaterial prasslar en hel del, och detta är inte någon fördel i skogen. Utvecklingen har dock gått snabbt på detta område, och alla tillverkare erbjuder numera s.k. softshelljackor. Detta är jackor som skydda mot väder och vind precis som skaljackor, men som inte är stela, och därmed heller inte prassliga, som konventionella skaljackor brukar vara. Det gör dem väl lämpade att användas vid jakt.

Funktionskläder i moderna material förknippas av en del med grälla färger som gult och orange. Men även här finns betydligt mer diskreta färger, som grönt och grått. De fungerar lika bra som traditionella jaktkläder för att inte synas.