browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

När du befinner dig på sjön

Många fiskare spenderar mycket tid ute på sjön. Men när man beger sig ut med båten finns en del saker man bör tänka på. Bland annat att man ger sig ut i stabilt väder och att man bär flytväst. Det är även viktigt att man vet hur man ska hantera båten.

251608-sailboat-bow

I somras skadades två personer i en båtolycka i Helsingborgstrakten, skriver Helsingborgs Dagblad. De körde på en av de gröna bojar som märkte ut farleden in mot hamnen. De två ombord på båten blev undsatta av sjöräddningen som uppgav att passagerarna var omtumlade och hade blödande skador. Det är oklart vad som hände innan kollisonen, men det finns sätt att undvika att något sådant här händer.

Bland annat bör den som befinner sig med båt ute på sjön ofta, ha ett så kallat förarintyg. I kursen för att få intyget får man lära sig om till exempel navigation, sjösäkerhet och väjningsregler.

Några andra saker man bör tänka på när man ger sig ut på sjön, är vilket väder dagen kommer att bjuda på. Ska det bli skyfall eller kraftig blåst, kan det vara bra att undvika en båttur. För att ta reda på vädret kan man besöka SMHI för att se vädret i närområdet. Det är även viktigt att båten är utrustad rätt för den typ av utflykt man ska göra. Bränsle, ankare och åror, är alla saker som bör finnas i båten när man ger sig iväg. Det är också bra att ha med sig en förbandsväska och en verktygslåda ifall något oväntat skulle inträffa.

Båtbranschens intresseorganisation Sweboat skriver att det är oerhört viktigt att man har på sig flytväst när man beger sig ut. Alla flytvästar som säljs i Sverige är godkända om de är CE-märkta. Om man har gäster på besök och inte har extra flytvästar till dem, kan man hyra flytvästar i några dagar hos brandkåren för ett billigt pris.