browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Idag inleds älgjakten

15343-hunter-8Idag den 13 oktober inleds jaktsäsongen för älg i Sveriges södra del och enligt GD.se är det en hel del jägare som samlats för att ta del i premiärdagarnas jakt.

Under förra säsongen talade vi mycket om vikten av rätt utrustning, vilket du kan läsa mer om här, och samma tema gäller även för denna säsong då en jägare tyvärr träffades av ett vådaskott och avled på plats. I år har man därför ökat säkerheten kring jakten ytterligare ett snäpp, och jägareförbundet ser helst att man numer jagar i lag. Dessutom har man denna säsong lagt fokus på att även informera kringliggande områden med omnejd då jakten inleds ifrån Dalarna och nedåt. För som vi alla vet inleddes älgjakten redan 1 september upp norr ut.

Extra utbildning

I området Sala som i somras drabbades av en svår och omtalad skogsbrand är säkerheten extra hög nu under jaktsäsongen. I och med att flertalet jaktmarker nästan brunnit ned till grunden är det inte bara andra jägare man ska passa sig för, utan även naturen. Ett sönderbränt träd kan falla ljudlöst, vilket gör att man här i detta specifika jaktområde väljer att utbilda i säkerhet alla jägare som vill jaga här eller i närheten av området. Dock har intresset för jag här inte minskat utan under den första utbildningen deltog närmare 80 stycken jägare.

Fler bilolyckor

Något som också ökas under jaktsäsongen är antalet viltolyckor som sker på vägarna. En anledning är att vilten flyr skogen och kommer ut på vägarna vilket gjort att flertalet tidningar i områden där älgjakten är som vanligast nu gått ut med särskilda varningar till allmänheten om detta och ber om att extra uppsikt. Ett tips för att undvika detta är genom att ladda hem en specifik app som visar vart och när jakt kommer att pågå på specifika platser och därmed kunna undvika dessa områden eller vara extra försiktig då man vistas i närområdena.