browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bra att veta om jakt

Vad man behöver tänka på innan man ger sig ut på jakt och under jakten? Rätt utrustning är a och o men det är också viktigt att koll på sin hund och ha kontakt med andra jägare.

Som jägare finns det många saker att hålla koll på och saker som är bra att veta – allt för att jakten ska vara säker och njutbar!

Rätt utrustning och klädsel

För det första är det viktigt att ha rätt utrustning och klädsel. En jaktradio kan vara bra att ha för att hålla kontakten med andra jägare i krokarna eller andra i jaktlaget. Kläderna bör vara varma och kamouflerade, men vill man synas för andra jägare så är plagg i reflexmaterial eller signalfärgare kläder att föredra. Är man inte jägare, utan är i skogen av andra anledningar ska man inte oroa sig för att vistas i skogen under jaktsäsong. Vill man så kan man klä sig så att man syns, men jägarna kommer troligen att se en ändå, skriver Corren.

Förbered hunden och dig självjakt, jägare, jakthundar

Det gäller att ha koll på sin hund under jaktsäsongen för att förebygga olyckor. Men man bör även själv vara förberedd om något skulle hända. Hunden är utsatt under jakten och om hunden är otränad skadas den lättare, skriver MyNewsDesk. Ta som jägare alltid med extra godis som energitillskott, för att locka in hunden och belöna. Om hunden blir skadad eller biten ska man låta en veterinär kolla på det.

Tips för kvinnor som vill jaga

Jägaren Helena har flera tips till kvinnor som vill jaga. Kvinnor är en bristvara i jaktvärlden, och viktigt är att det uppmuntras till att jaga.

”Gå med i Svenska Jägareförbundet och deras kvinnliga nätverk JAQT, Jagande Aktiva Quinnor i Tiden, så får du ett bra kontaktnät och jaktmöjligheter. Där kan man verkligen stärka det jaktliga självförtroendet. Man får också lära sig mer om jakt, skytte, djur, natur och friluftsliv”, tipsar Helena om i denna artikel.